Jubeljaar Munsterkerk van start


In Roermond betekende zondag 1 december, de start van het nieuwe kerkelijk jaar, eerste adventszondag, tevens de start van het jubeljaar van de Munsterkerk. Het herdenkingsjaar ging officieel van start met een Pontificale Eucharistieviering met als hoofdcelebrant Mgr. Harrie Smeets, bisschop van Roermond. Aanwezig bij de viering waren o.a. minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, gedeputeerde Hubert Mackus en het Roermondse college van burgemeester en wethouders.

Na de plechtigheid werd door de bisschop onder grote belangstelling een getrouwe replica van de Roermondse Passietafel onthuld en ingezegend.
Het originele kunstwerk behoort tot de vaste collectie van het Rijksmuseum. De Passietafel omvat achttien schilderingen uit het leven van Christus en is een van de oudste kunstwerken van ons land. Dec reproductie van de Passietafel werd mogelijk gemaakt door de Roermondse kunsthistoricus Rob Dückers. De giclée-reproductie van de Passietafel en het lijstwerk is gemaakt door Gino Vranken van Kunsthandel Neo in Roermond. Bezoekers kunnen via een aanwezige QR-code met hun mobiele telefoon gedetailleerde informatie over de Passietafel krijgen.

Deken Rob Merkx en voorzitter Herman Kaiser van Stichting Munsterkerk 800 spraken na afloop van een eerste bewijs van een geslaagde samensmelting van geestelijke en culturele tradities.

Voorzitter Herman Kaiser benadrukte dat Comité Munsterkerk 800 met de activiteiten in het jubileumjaar een brug wil slaan tussen kerk en wereld. “Ook is het een uitdaging om het historisch profiel van Roermond te benadrukken als centrum van bestuur, rechtspraak, handel en geestelijk leven. Verder is het een uitdaging de lokale gemeenschapszin te vergroten. Bij de organisatie van onze activiteiten streven we naar veel synergie tussen ons comité, verenigingen, scholen, ondernemers en lokale organisaties.”

Bekijk de Roermondse Passietafel

Bisschop Harrie Smeets onthulde de replica Roermondse Passietafel (foto: Bisdom Roermond/Frans van Galen)

Minister Raymond Knops, gedeputeerde Hubert Mackus en burgemeester Rianne Donders behoorden tot de eregasten (foto: Bisdom Roermond/Frans van Galen)

Voor meer informatie: info@munsterkerk800.nl