Expo ‘800 jaar Munsterkerk’ in Cuypershuis


Op zaterdag 10 oktober is het Cuypershuis weer geopend voor publiek. De presentatie over Pierre Cuypers en over het pand, waarin het Cuypershuis is gevestigd, is vernieuwd. Bovendien is tot en met 9 mei 2021 de expositie ‘800 jaar Munsterkerk. Van kloosterkerk tot hart van Roermond’  te bezichtigen.

De stichting van de Munsterabdij – acht eeuwen geleden – was belangrijk voor de plaats Roermond en droeg bij aan de verdere ontwikkeling van de stad. De bijzondere, in de stijl van de Romano-gotiek opgetrokken Munsterkerk is tegenwoordig nog het enige zichtbare onderdeel van het voormalige klooster van de cisterciënzers. In de 19e eeuw wordt de Munsterkerk aanzienlijk gerestaureerd door architect Pierre Cuypers en krijgt de kerk zijn herkenbare twee torens.
De expositie ‘800 jaar Munsterkerk’ vertelt over de bouwgeschiedenis van de kerk, aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten, een reconstructie van het hoogaltaar en de maquette van de Munsterkerk. Een animatie laat bezoekers de geschiedenis van de kerk meemaken. Natuurlijk krijgen ook de toevoegingen van Pierre Cuypers alle aandacht.

Bijzonder is dat de expositie in het Cuypershuis een primeur bevat, dit naar aanleiding van de publicatie ‘De Munsterabdij van Roermond’ van uitgeverij WBooks. Deze biografie over de Roermondse Munsterabdij is te koop in de museumwinkel.

Na de heropening is het Cuypershuis langer geopend. Op dinsdag tot en zondag kunt u tussen 11 en 17 uur terecht. Niet alleen voor ‘800 jaar Munsterkerk’, ook voor de nieuwe vaste presentatie over het leven en werk van Pierre Cuypers.
In verband met het corona-virus worden er tijdelijke maatregelen genomen om het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen. Meer informatie op de website cuypershuis.nl

Online opening op 9 oktober

Op vrijdag 9 oktober om 18 uur neemt gastpresentator Frans Pollux u online mee door het museum. Tijdens deze ‘preview’ ontdekt hij hoe Pierre Cuypers met zijn tomeloze werklust en ambitie de bekendste architect van Nederland werd. Tevens vertellen gedeputeerde Dritty, burgemeester Donders-de Leest en de wethouders Pleyte en Waajen u over hun eerste indruk van de nieuwe presentatie. De reportage is vanaf vrijdag 9 oktober om 18 uur online te bekijken op onze website: www.cuypershuis.nl, facebook- en Instagram pagina.

Voor meer informatie: info@munsterkerk800.nl