Nieuws


 • Lespakket Munsterkerk 800 nu verkrijgbaar

  Op maandag 23 november presenteerde de werkgroep educatieve projecten van comité MK 800 een lespakket voor de Roermondse basisscholen, samengesteld in het kader van 800 jaar Munsterkerk. Het eerste lespakket werd door bedenker en producent Astrid Goessen overhandigd aan deken Alexander de Graaf Woutering.


  Lees meer >
 • Lespakket 800-jarige munsterkerk voor basisscholen

  ROERMOND – Op maandag 23 november presenteert de werkgroep educatieve projecten van comité Munsterkerk 800 een lespakket voor de Roermondse basisscholen, samengesteld in het kader van 800 jaar Munsterkerk. Het is doel is kinderen en jongeren op een toegankelijke manier kennis laten maken met de cultuur-historische kant van de Munsterkerk en het katholieke geloof.


  Lees meer >
 • Interview Roermond Nieuws

  Voorzitter Herman Kaiser van het comité Munsterkerk 800 werd geïnterviewd door Roermond Nieuws.


  Lees meer >
 • Expo ‘800 jaar Munsterkerk’ in Cuypershuis

  Op zaterdag 10 oktober is het Cuypershuis weer geopend voor publiek. De presentatie over Pierre Cuypers en over het pand, waarin het Cuypershuis is gevestigd, is vernieuwd. Bovendien is tot en met 9 mei 2021 de expositie '800 jaar Munsterkerk. Van kloosterkerk tot hart van Roermond'  te bezichtigen. De stichting van de Munsterabdij – acht eeuwen geleden - was belangrijk voor de plaats Roermond en droeg bij aan de verdere ontwikkeling van de stad. De bijzondere, in de stijl van de Romano-gotiek opgetrokken Munsterkerk is tegenwoordig nog het enige zichtbare onderdeel van het voormalige klooster van de cisterciënzers. In de 19e eeuw wordt de Munsterkerk aanzienlijk gerestaureerd door architect Pierre Cuypers en krijgt de kerk zijn herkenbare twee torens. De expositie ‘800 jaar Munsterkerk’ vertelt over de bouwgeschiedenis van de kerk, aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten, een reconstructie van het hoogaltaar en de maquette van de Munsterkerk. Een animatie laat bezoekers de geschiedenis van de kerk meemaken. Natuurlijk krijgen ook de toevoegingen van Pierre Cuypers alle aandacht. Bijzonder is dat de expositie in het Cuypershuis een primeur bevat, dit naar aanleiding van de publicatie ‘De Munsterabdij van Roermond’ van uitgeverij WBooks. Deze biografie over de Roermondse Munsterabdij is te koop in de museumwinkel. Na de heropening is het Cuypershuis langer geopend. Op dinsdag tot en zondag kunt u tussen 11 en 17 uur terecht. Niet alleen voor ‘800 jaar Munsterkerk’, ook voor de nieuwe vaste presentatie over het leven en werk van Pierre Cuypers. In verband met het corona-virus worden er tijdelijke maatregelen genomen om het museumbezoek zo veilig en prettig mogelijk te laten verlopen. Meer informatie op de website cuypershuis.nl

  Online opening op 9 oktober

  Op vrijdag 9 oktober om 18 uur neemt gastpresentator Frans Pollux u online mee door het museum. Tijdens deze ‘preview’ ontdekt hij hoe Pierre Cuypers met zijn tomeloze werklust en ambitie de bekendste architect van Nederland werd. Tevens vertellen gedeputeerde Dritty, burgemeester Donders-de Leest en de wethouders Pleyte en Waajen u over hun eerste indruk van de nieuwe presentatie. De reportage is vanaf vrijdag 9 oktober om 18 uur online te bekijken op onze website: www.cuypershuis.nl, facebook- en Instagram pagina.

 • Officiële viering Munsterkerk 800 jaar

  Op 1 oktober a.s. zal het exact 800 jaar geleden zijn dat de Munsterkerk voor de Eredienst ingewijd werd. Helaas heeft Stichting Munsterkerk 800 vanwege de corona-omstandigheden vrijwel geheel af moeten zien van alle feestelijkheden en activiteiten rond dit jubileum.


  Lees meer >
 • Mia Helwegen

  In een reeks filmpjes vertellen Roermondenaren welke gedachten zij hebben bij de 800-jarige Munsterkerk en het Munsterplein als decoratief en inspirerend hart van de stad.

 • Jan Daniels

  In een reeks filmpjes vertellen Roermondenaren welke gedachten zij hebben bij de 800-jarige Munsterkerk en het Munsterplein als decoratief en inspirerend hart van de stad.

 • Oproep Herman Kaiser

  Mail uw videoboodschap naar video@mk800.nl

 • De kerk in het midden, stuur je video op!

  Vandaag gingen we al vroeg op pad voor een opname van voorzitter Herman Kaiser van Comité Munsterkerk 800 voor de videoreeks ‘De kerk in het midden’. Meer daarover binnenkort op deze website en op onze Facebookpagina. In een reeks filmpjes vertellen Roermondenaren welke gedachten zij hebben bij de 800-jarige Munsterkerk en het Munsterplein als decoratief en inspirerend hart van de stad. 
Ook met een persoonlijk filmpje bijdragen? Stuur je smartphone-video (thema: wat betekenen Munsterkerk en Munsterplein voor mij?) rechtstreeks naar video@mk800.nl

 • Viering Maria Tenhemelopneming online te volgen 
Mis Munsterkerk volgeboekt

  Iedere 15 augustus wordt in onze Munsterkerk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming plechtig en uitbundig gevierd. Zou dit jaar nog zin hebben, hebben wij daar behoeft aan?


  Lees meer >
 • Bijzondere viering in jubileumjaar Munsterkerk

  Maria glasinlood

  Op zaterdagavond 15 augustus zal in de jubilerende Munsterkerk een bijzondere viering plaatsvinden. Op die dag viert de kerk het belangrijkste Mariafeest van het jaar.


  Lees meer >
 • Munsterkeien te koop

  In Roermond is onlangs het initiatie gestart om de afgezaagde topdelen van de oorspronkelijke keien van het Munsterplein te behouden en te verkopen via een aantal bedrijven in de binnenstad. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de jeugd van Roermond. Meer weten? Kijk op: munsterkeiroermond.nl

 • Jubileumfestiviteiten definitief geschrapt

  Helaas heeft ook Stichting Munsterkerk 800 eind april moeten besluiten om alle verdere activiteiten in het kader van het 800e bestaansjaar van de Munsterkerk te annuleren.


  Lees meer >
 • Open Munsterplein

  Hoewel het nog een tijd duurt voordat in de Munsterkerk weer erediensten en concerten kunnen worden bijgewoond, is zij ook na 800 jaar nog een icoon.


  Lees meer >
 • Adieu Rob Merkx

  Met pijn in het hart vernam het bestuur van Stichting Munsterkerk 800 dat ons toegewijde comitélid Mgr. Rob Merkx onze organisatie gaat verlaten, vanwege zijn benoeming tot deken van Sittard en pastoor van het parochiecluster Sittard-centrum.


  Lees meer >
 • Roermond toch centraal bij KRO

  Hoewel The Passion vanuit Roermond geen doorgang vindt, spelen Roermond en de 800-jarige Munsterkerk wel een rol in de Paasprogrammering van de KRO.


  Lees meer >
 • Stadsprocessie 2020 afgelast

  Helaas heeft het Comité Stadsprocessie Roermond het besluit moeten nemen om de Stadsprocessie van zaterdag 9 mei af te gelasten in verband de Corona-maatregelen.


  Lees meer >
 • The Passion definitief gecanceld

  Door de nieuwe maatregelen die deze week door de Rijksoverheid zijn afgekondigd, is het duidelijk geworden dat The Passion in Roermond op geen enkele manier doorgang kan vinden.


  Lees meer >
 • Activiteiten opgeschort

  Als gevolg van de nieuwe, aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, zijn alle bijeenkomsten, concerten (binnen en buiten) en andere vieringen in het kader van Munsterkerk 800 tot 1 juni komen te vervallen.


  Lees meer >
 • Paasdagen

  In verband met het coronavirus zijn er in de Munsterkerk geen openbare Eucharistievieringen in de Goede Week en tijdens de Paasdagen. Er zijn wel H. Missen, echter zonder publiek. Actuele informatie én de dagelijkse Eucharistieviering vindt u steeds op de website van de parochie: www.roermondparochiecluster.nl

 • Coronavirus

  In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het Coronavirus (COVID-19), scherpen de bisschoppen in Nederland de al eerder getroffen maatregelen aan. Alle publieke liturgische vieringen op zaterdagavonden en zondagen worden tot 31 maart afgelast.


  Lees meer >
 • Annulering bedevaart Bourgogne

  Zoals velen hebben we de ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus COVID-19 op de voet gevolgd. Nu de situatie ook in Frankrijk steeds verder verslechtert, hebben we besloten om onze verantwoordelijkheid te nemen en de bedevaart naar Bourgogne van 25 april tot en met 2 mei 2020 te annuleren.


  Lees meer >
 • The Passion zonder publiek

  Cast van The Passion 2020

  De omroepen EO en KRO-NCRV, producent Mediawater en gaststad Roermond werken aan een alternatief scenario voor The Passion, de muzikale vertelling over het lijden en sterven van Jezus. Het evenement kan dit jaar als gevolg van de coronamaatregelen niet in de geplande vorm met publiek doorgaan.


  Lees meer >
 • Gezamenlijk programma rond The Passion

  De kerken van Roermond bieden in de Goede Wijk en in de dagen rond The Passion een gezamenlijk programma aan. Klik hier voor het alle informatie en de agenda:

 • Bevrijdingsmis Munsterkerk

  Zondag 1 maart om 10.00 uur is in de Munsterkerk een plechtige eucharistieviering uit dankbaarheid bij gelegenheid 75 jaar bevrijding. Hoofdcelebrant is bisschop Mgr. Harry Smeets.


  Lees meer >
 • Paaswake Munsterkerk rechtstreeks op KRO NPO2

  ROERMOND – Deze week werd definitief bekend dat de KRO in de Paasnacht (zaterdag 11 april) de Paaswake gaat uitzenden vanuit de Munsterkerk. Deken Rob Merkx ervaart de live-uitzending als een grote eer en een zeer bijzonder gebeuren. “Omdat we het Hoogfeest van de Verrijzenis mogen vieren in de kerk van de Passion”, aldus de deken.


  Lees meer >
 • Expositie Romaanse kunst en Munsterkerk

  In Bibliotheek Bibliorura wordt de 800ste verjaardag van de Munsterkerk gevierd met een speciale expositie van kunstenaar Vera Wilting. Met de schilderijen in deze expositie toont Vera Wilting haar liefde voor de Munsterkerk en de romaanse kunst.


  Lees meer >
 • Studium Chorale in de Munsterkerk

  Op zaterdag 7 maart verzorgt Studium Chorale een uniek concert in de jubilerende Munsterkerk. Het concert is voor iedereen toegankelijk. Studium Chorale is vanaf 2005 actief als professioneel kamerkoor. De producties worden geleid door artistiek leider Hans Leenders of door gespecialiseerde gastdirigenten. Het koor behoort tot de toonaangevende kamerkoren in Nederland. Het concert op 7 maart begint om 20.00 uur.


  Lees meer >
 • The Passion: 3 pleinen en zangopnames 4 april

  The Passion in Roermond zal op donderdag 9 april ook te volgen zijn op grote schermen op de Markt en het Stationsplein. De hoofdlocatie van The Passion zelf is het Munsterplein, waar het podium van de uitzending komt te staan. Op zaterdag 4 april vindt er in de Minderbroederskerk een samenkomst/zangevenement plaats, met een optreden van o.a. enkele hoofdrolspelers uit de Passion en het Passion-koor.


  Lees meer >
 • Vastelaovesmès D’n Uul

  Op zaterdag 15 februari is iedereen welkom voor de traditionele Vastelaovesmès van Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul. Het motto van de dienst is 'Veer laote de kirk in 't midde'. De mis begint om 18.30 uur. Voorganger is deken Rob Merkx. Muzikale ondersteuning is er van de Prinsekepel en Les Amis du bon Coeur.

Voor meer informatie: info@munsterkerk800.nl