Mijn Munsterkerk


MunsterkerkOpeningstijden Munsterkerk

Maandag t.m. vrijdag 8.00 uur Metten en lauden
Maandag t.m. vrijdag 8.30 uur Aanbidding
Maandag t.m. vrijdag 9.00 uur H. Mis

Openingstijden Munsterkerk voor publiek

Openingstijden zomer

van 1 april tot 1 november van maandag t.m. zondag van 14.00 tot 17.00 uur;

Openingstijden winter

van 1 november tot 1 april elke zaterdag én de eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Christoffelgilde aanwezig voor toelichting.
Het voorportaal van de Munsterkerk is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur voor het opsteken van kaarsen.

 • Stuur ons je filmpje over Munsterkerk !

  We gaan elkaar weer zien, zegt voorzitter Herman Kaiser, van Stichting 800 jaar Munsterkerk.
Onze website en Facebookpagina nodigen je uit om een kort filmpje te maken waarin je vertelt wat de Munsterkerk voor jou betekent. Je mag ook een denkbeeldig kaarsje (hoeft niet in de Munsterkerk) opsteken en vertellen voor wie je dat doet.


  Lees meer >
 • Wat betekent de Munsterkerk voor jou?

  Munsterplein en Munsterkerk (van binnen en buiten) zijn op weg om de meeste gefotografeerde en gefilmde Roermondse objecten te worden. Deze website nodigt je uit om een kort filmpje te maken waarin je vertelt wat de Munsterkerk voor jou betekent. Je mag ook een denkbeeldig kaarsje (hoeft niet in de Munsterkerk) opsteken en vertellen voor wie je dat doet.

  Lees meer >
 • Lofdicht van Ingrid Schouten-Minten

  Het 800-jarig bestaan van onze Munsterkerk inspireert velen tot lofzangen, kunstuitingen, proza, boekuitgaven en jubeldichten. Alsook tot het presenteren van bijzondere memorabilia en zelfs speciale bieren en wijnen. Bijzondere dank daarvoor. Deze keer bieden wij graag ruimte aan een mooi lofdicht van de Roermondse dichteres Ingrid Schouten-Minten

  Lees meer >
 • Jaarmotto D’n Uul

  Terwijl D’n Uul nog slaapt, is de stadsvastelaovesvereniging  op de achtergrond al bezig met het vastelaoves-seizoen 2019-2020.Ieder jaar wordt er een jaarmotto gekozen als rode draad die door het hele seizoen loopt. Dit jaar is het jaarmotto, afkomstig van Ton I Spätjens: ‘Veer laote de Kirk in ’t midde’. Het is een verwijzing naar het 800-jarig bestaan van de Munsterkerk in het jaar 2020.

 • Pelgrimsreis MK800

  In het kader van het jubileumjaar Munsterkerk 800 jaar in 2020 organiseert het Huis voor de Pelgrim een pelgrimsreis naar de Bourgogne, naar de oorsprong van de Munsterkerk. Het is een pelgrimsreis met culturele en sportieve elementen, van 25 april t.m. 2 mei 2020.

  Lees meer >
 • Munsterkerk op canvas

  De Munsterkerk en de kiosk zijn vaak te zien op afbeeldingen die in zaken aan het Munsterplein niet ontbreken. Zo hangt er een tekening van Jos van Dijk in Munsterhof. Het is niet alleen een fraaie blikvanger achter in de zaak, maar het heeft ook nog een praktische reden waarom dat doek daar zijn plek heeft. De afbeelding op speciaal geïmpregneerd canvas is geluiddempend. In de zaak is ook nog een meters lange oude foto van het Munsterplein te zien, ook op hetzelfde soort doek.

 • Verborgen schatten

  Het praalgraf midden in de kerk.

  De Munsterkerk is opgenomen in het project Het Grootste Museum van Nederland van Museum Catharijne Convent. Met de audiotour krijgen bezoekers van de Munsterkerk de bijzondere verhalen van de hoogtepunten in de kerk te horen. De audiotour is verkrijgbaar bij binnenkomst, meteen achter de glazen deur rechts. Deze is gratis met de VIP-kaart van de Bank Giro Loterij, anders kost dat drie euro.

  Lees meer >
 • Boek Kaiser

  Onlangs is het boek ‘In waarde verbonden’ van auteur Herman Kaiser verschenen. De ondertitel is “Op zoek naar gedeelde ruimte voor een waardevolle toekomst’. Het boek is uitgegeven door Adveniat Geloofseducatie B.V. Herman Kaiser, oud-burgemeester van Margraten, Roermond, Doetinchem en Arnhem, is voorzitter van de stichting Munsterkerk 800 Jaar. In het boek besteedt hij ook aandacht aan de Munsterkerk en het Munsterplein.

  Lees meer >
 • Munster-kermisplein

  Het Munsterplein met de Munsterkerk vormen het hart van Roermond en ieder jaar vindt ook de kermis daar een plek. Het is traditie dat de kermis ook samenvalt met Vastelaovend. Een van de attracties brengt kermisbezoekers tot dicht bij de torenspitsen. Zonder hoogtevrees zullen zij dat top vinden! De kermis biedt het Munsterplein ook altijd een kleurrijk aanzicht. Nog voordat het jubileumfeest Munsterkerk 800 jaar begint, hangen de vlaggen al uit!

 • Neo-gotiek

  Het interieur van de Munsterkerk is in de loop der jaren veranderd, maar wel steeds herkenbaar gebleven. Het monument waar vaak de focus op ligt, is het grafmonument van Graaf Gerard van Gelre en zijn gemalin Margaretha van Brabant, maar er zijn ook tal van andere kunstwerken zoals De Passietafel. Hoe de Munsterkerk er uitzag in de neo-gotische stijl (Cuypers), dus vóór de grote restauratie in de jaren 60 van de twintigste eeuw, tonen de bijgaande foto’s.

  Lees meer >
 • Organist

  Van het bespelen van het Franssen-orgel in de Munsterkerk bestaan opnamen van Jean Pierre Steijvers. Bekijk hier het filmpje en beluister zijn spel. In 2007 ontving hij de Kiwanis Cultuurprijs als blijk van waardering voor het uitdragen van het orgel en orgelcultuur in binnen- en buitenland, met name in Rusland. Op de foto staat hij met Philippe Lefebvre, organist van de Notre Dame in Parijs. Deze Franse organist was eerder te gast op het orgelfestival in Roermond.

  Lees meer >
 • Tekening 1939

  Spontaan meldt een mevrouw zich anoniem met een tekening uit 1939. Of de stichting MK800 daar belangstelling voor heeft? Nou, zeker om die in de rubriek ‘Mijn Munsterkerk’ te plaatsen. De tekening is gesigneerd, maar je moet al een deskundige van het niveau ‘Tussen kunst en kitsch’ zijn om er iets zinnigs over te kunnen zeggen. Op het eerste oog lijkt het een tekening van een amateur-kunstenaar die de Munsterkerk gewoon een mooi thema vindt. En gelijk heeft hij of zij. Bij zo’n tekening hoort ook zo’n klassiek lijstje dat je hoogstwaarschijnlijk niet eens meer bij een inlijsterij tegenkomt.

 • Christoffel

  De heilige Christophorus, de Christusdrager, is de naamgever van de parochie in de Roermondse binnenstad en de grote stadspatroon. Maar Christoffel kom je op meer plaatsen tegen. Bijzonder is de wandschildering in de Groote Kerk van Naarden, ook wel de Sint Vituskerk genoemd. Deze van oorsprong 14e eeuwse kerk is in protestantse handen, maar heeft een katholieke voorgeschiedenis. De schildering van Christoffel is afgedekt geweest met een kalklaag. De schildering heeft daaronder geleden, maar is opnieuw aan het daglicht gekomen. De Groote Kerk is verder zeker bekend bij Bachliefhebbers door de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthaeuspassion.  

 • Misdienaar

  Roermondenaar Harrie Simmelink (88), priester met emeritaat, herinnert zich ook nog heel goed de tijd als misdienaar. Lees daarover in de bijlage. Harrie Simmelink is in 1957 gewijd in de Caroluskapel, na zijn priesteropleiding van twee jaar filosofie (Rolduc) en vier jaar theologie (Roermond). Hij is ruim acht jaar kapelaan in Born geweest en daarna 24 jaar verbonden aan het ziekenhuis in Geleen. Ook in de ziekenhuiswereld te Nijmegen is Harrie actief geweest. Nu woont hij in Roermond, voorheen in Melick. Tot op hoge leeftijd heeft hij geassisteerd in parochies en verzorgingstehuizen.

  Lees meer >
 • Munsterkerk en Kapel

  Enkele bijzondere jubilea verbinden, zoals de Munsterkerk met de Kapel in ’t Zand. De Munsterkerk viert in 2020 het 800 jarig jubileum. In hetzelfde jaar bestaat het Kruiswegpark naast de Kapel in ’t Zand 100 jaar. Zondag 7 oktober was een van de hoogtepunten van de viering 600 jaar Kapel. In de kerk was een indrukwekkende viering waarbij het bestuur van MK800 vertegenwoordigd was door onder meer voorzitter Herman Kaiser, plebaandeken Rob Merkx en kapelaan George Dölle. Burgemeester Rianne Donders – De Leest onthulde met rector Karel Weerkamp een gedenksteen 600 jaar Kapel.  Ook wethouder Marianne Smitsmans was getuige daarvan.

 • MK800 en Televisie

  Nu de benoeming van Harrie Smeets tot bisschop van Roermond bekend is geworden, zal de televisieuitzending van het Geloofsgesprek met Herman Kaiser – voorzien op 21 oktober (NPO2) – worden opgeschoven naar een nader te bepalen datum. Herman Kaiser, die ook aan het woord komt als voorzitter van het provinciale Comité 75 Jaar Bevrijding heeft er alle begrip voor dat de nieuwe bisschop nu even voorrang krijgt.

 • Sneeuw

  Voor je het weet staat de winter weer voor de deur. Deze foto is gemaakt door René Schrader aan de vooravond van Kerstmis, op vrijdag 24 december 2010, rond het middaguur. De sneeuw was blijkbaar niet voorzien, gezien de terrasstoelen en -tafels die gewoon buiten stonden als stille getuigen. Vanzelfsprekend zonder gasten. Wel waren er voorbijgangers die konden genieten van een sneeuwwandeling op het Munsterplein en in het binnenstad. Een witte kerst komt bijna niet meer voor, je kunt er tegenwoordig alleen nog maar van dromen…

 • Klokken

  Twee van de drie klokken van de Munsterkerk zijn op 3 juli 1949 door bisschop mgr. Hanssen gewijd. De ene klok is  de St. Bernardus (in de toon A met een gewicht van 500 kg.) met het jaarschrift bernarDI VoX – CVLtVI eXCeLsI – oMnes eXCIto.
  De andere klok die gewijd wordt door de bisschop is de Joseph (in de toon G met een gewicht van 700 kg.) met het jaarschrift Ioseph VoCat V- DVX sVM – CVnCtIs CIVIbVs.
  Daarnaast werd de Maria-klok gewijd (in de toon E met een gewicht van 1250 kg. met het jaarschrift MarIae DVLCIs VoX – PVLsans eXhortor – aVsCVLta fILI
  In 1953 werd hier nog een vierde klok van 2300 kg. toegevoegd

 • ETS

  Deze ETS van het Munsterplein is van de hand van Marthe Guillaume-Dupuis.
  Afgebeeld is een winters Munsterplein, gezien vanuit het Zuid-westen met Munsterkerk op de achtergrond. Marthe Guillaume werd geboren te Parijs in 1872 en overleed in 1945 te Groningen tijdens de evacuatie uit de frontstad Roermond. Zij was de echtgenote van de bekende Roermondse musicus en directeur van de Koninklijke Roermondse Harmonie Max Guillaume. Zij liggen begraven op het Oude Kerkhof nabij de Kapel in ‘t Zand.

 • Kunstschat

  De Munsterkerk herbergt tal van kunstschatten. Van een eeuwenoud drieluik tot moderne ramen van Daan Wildschut. Wie in de Munsterkerk rond dwaalt moet ook niet vergeten naar boven te kijken en zal dan kapitelen van apostelen ontdekken van kunstenaar Dolf Wong, maar hoog in het middenschip ook een groot Marianum (twee ruggelings geplaatste Mariabeelden). Kunsthistoricus Erik Caris heeft in een nis in een altaar ingemetselde relieken van mogelijk de H. Ursula gevonden. Caris sluit niet uit dat de relieken stammen uit een oud Romeinsgraf in Keulen. Het orgel is gemaakt door Gebr. Franssen uit Roermond in 1891, de orgelkast is gemaakt door Pierre Cuypers.

 • Chinezen

  De Munsterkerk trekt jaarlijks veel bezoekers. Tijdens een eerdere Open Monumentendag waren het koor en de galerij opengesteld. In samenwerking met de Orgelkring Roermond kon het publiek tegelijk genieten van orgelmuziek.
  De Munsterkerk trekt niet alleen Roermondenaren aan.
  Er zijn veel mensen van buiten die de Munsterkerk komen bekijken, zeker nu doorklinkt dat de Munsterabdij 800 jaar bestaat in 2020. Onder hen ook veel buitenlanders die de weg naar Roermond weten te vinden. Tegenwoordig zie je in Roermond ook veel Chinezen rondlopen. Ze komen op het Designer Outlet Centre af maar bezoeken ook de binnenstad en in het bijzonder de Munsterkerk.

Voor meer informatie: info@munsterkerk800.nl